Laser Hardening

Lazer yüzey sertleştirme, 20. yüzyılın önemli icatlarından biri olarak günümüzde pek çok metalik malzeme türü için yaygın bir yüzey sertleştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem, lazer ışınının malzemenin sertleştirilmesi gereken bölgesine yüksek yoğunlukta odaklanmasıyla başlar ve çeliğin yüzeyini austenitik bölgeye kadar ısıtır. Yüksek ısı dönüşüm oranları nedeniyle oluşan dik sıcaklık gradyanı, ani bir soğuma sağlar ve bu süreçte mukavemeti yüksek martensitik yapı elde edilir. Lazer sertleştirme, ürünlerin ömrünü uzatırken bakım maliyetlerini de düşürür. Geleneksel sertleştirme yöntemlerine kıyasla daha hassas ve homojen sonuçlar sunarak malzemedeki istenmeyen gerilmeleri ve deformasyonları azaltır. Özellikle otomotiv, havacılık ve makine endüstrilerinde aşınma ve yorgunluk direncinin önemli olduğu uygulamalarda tercih edilirken, ince ve hassas bileşenlerin işlenmesinde de etkili bir çözüm sunar.


Laser Hardening avantajları neler?

Daha az ek işlem

Düşük ısı girişi sayesinde ek işleme gereksinimi azalır veya tamamen ortadan kalkar.

Küçük ve hassas malzemelerin sertleştirilmesi

Alternatif yöntemlerle karşılaştırıldığında, lazerle, lokal olarak sınırlı işlevsel yüzeyler bile hassas bir şekilde sertleştirilir.

Deformasyon yok

Geleneksel sertleştirme yöntemlerinde, yüksek enerji girişi ve takip eden tavlama sonucu deformasyon oluşurken, lazerle işleme yönteminde malzeme orijinal şeklini neredeyse tamamen korur.

Kesin kontrol

Lazer teknolojisi ve sıcaklık ayarı sayesinde, ısı uygulaması kesin bir şekilde kontrol edilebilir.

Yüksek proses hızı ve yüksek verimlilik

Lazer, temassız ve deformasyonsuz işleme sayesinde, proses hızını artırır ve olası ön ve ek işlemleri azaltır.

Geometriden tamamen bağımsız

Lazer tarayıcı teknolojisiyle, malzemeler üzerindeki sertleştirme geometrileri çalışma sırasında değiştirilebilir. Bu şekilde optiğin veya sistemin tamamın dönüştürülmesine gerek kalmaz.